SOIURI RENUMITE DE STRUGURI

Poate va intrebati care sunt soiurile de vin autohtone de la noi din tara. Una dintre cele mai apreciate bauturi din lume, este vinul. Acesta este recunoscut atat pentru beneficiile sale asupra sanatatii, datorita numarului mare de antioxidanti, cat si pentru gustul sau imbogatit de arome fructate sau lemnoase.

Daca aveti vita de vie in curtea dumneavoastra si iubiti aroma intensa a vinului de tara, nu strica aflati mai multe informatii despre cum puteti face un vin gustos si sanatos. Trebuie sa va documentati in acest sens, sa vedeti care sunt  soiurile de struguri pentru vin autohtone pe care le-ati putea cultiva.

Daca vreti sa obtineti un vin originar de calitate, atunci trebuie sa aflati care sunt soiurilor care stau la baza producerii lor.

Din sortimentul viticol al Romaniei fac parte cateva soiuri autohtone valoroase:

    pentru vinuri albe:

*Grasa de Cotnari,

*Feteasca alba,

*Feteasca regala,

*Galbena de Odobesti;

  pentru vinuri rosii:

*Babeasca neagra,

*Feteasca neagra;

pentru vinuri aromate:

*Tamaioasa romaneasca,

* Busuioaca de Bohotin.

Soiuri de struguri rosii autohtone.

*Feteasca neagra

Acest vin ne surprinde de fiecare data cu aroma lui intensa. Specialistii in domeniu sustin  faptul ca  Feteasca neagra este mai presus decat orice vin rosu.

Se cultiva in partea de sud a Moldovei (Vrancea, Vaslui, Galati), in Muntenia, in zona Dealu Mare (Prahova) si in Stefanesti (Arges).

Feteasca neagra ocupa un loc primordial intre cele mai baute vinuri din Romania. Este un vin sec , uneori demisec,cu o tarie de 12-12,5 grade, este de culoare rosu intens cu nuante de rubin, iar aroma e absolut speciala, de coacaze negre.

*Babeasca neagra

Se gaseste in sudul Moldovei, si este mai degraba un vin de consum curent, taria alcoolica fiind de 10-11 grade. Pastreaza caracteristica fructozitatii intalnita la Feteasca, dar e mult mai lejer si mai slab.

*Negrul de Dragasani

Deseori, se produce in zona deluroasa a Munteniei, la Valcea, la Dealu Mare.. Este un vin de calitate excelenta, dar mai trebuie lucrat in crame pentru rafinarea aromelor.

Soiuri albe de struguri

*Feteasca alba

Este un vechi soi romanesc, prezent de foarte mult timp in cultura si bine adaptat conditiilor de clima din podgoriile tarii noastre. Este soiul care detine in viticultura romaneasca cele mai mari suprafete (peste 23.000 hectare).

Acesta se cultiva in majoritatea podgoriilor, mai ales in cele din Moldova si Transilvania.  Apare sub forma de vinuri seci sau demiseci, cu un continut echilibrat den alcool (tarie 11,5 – 12 grade) si aciditate.

*Grasa de Cotnari

Un soi de vin legendar romanesc, foarte apreciat de catre romani si nu numai. . Specialistii sustin ca este inrudit cu soiul Furmint din care se produce vinul de Tokay. Fascinant la Grasa de Cotnari este faptul ca se obtine din strugurii culesi stafiditi si atacati de mucegai nobil. Acest soi se remarca prin gustul sau dulce si se vinifica separat sau in amestec cu Feteasca alba, Tamaioasa si Francusa.  Cu toate acestea, vinurile sunt tari, 12-12,5 grade, cu o culoare galben-aurie, uneori cu tente verzui.

*Feteasca regala

F esteeteasca Regala un vin tanar, obtinut secolul trecut dintr-o combinatie intre Feteasca alba si Grasa.  Poate fi  plantata in orice regiune, deoarece nu este pretentios deloc si rezulta un vin sec ceva mai slab decat Feteasca alba.

*Tamaioasa romaneasca

Tamaioasa romaneasca se remarca prin aroma sa de flori de camp si miere si impresioneaza orice cunoscator, chiar daca este doar la inceput de drum.

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *