Lucruri care au fost taxate in trecut si la care putini s-ar gandi astazi

Ceasurile. Oricine avea un ceas in Anglia anului 1797 trebuia sa plateasca o taxa. In functie de materialul din care erau si cat de mari erau ceasurile urmau sa fie taxate diferit. Orice ceas foarte ieftin nu trebuia sa fie taxat. Taxa se platea la trei luni si a starnit si ea destule controverse. Multi nu si-au declarat ceasurile, le-au ascuns, cei care aveau ceasuri din aur au schimbat carcasa ca sa nu fie taxati foarte mult. Marii perdanti au fost producatorii de ceasuri pentru ca nimeni nu mai cumpara ceasuri. Castigatorii au fost cei care detineau taverne. Ca sa le ofere posibilitatea oamenilor sa verifice totusi ora exacta patronii cumparau ceasuri mari si le amplasau in interior. Asa ca verificai ora, beai si un paharel si plecai linistit spre casa, stiind cand e bine sa ajungi ca sa nu iasa discutii. In 1798 taxa a fost scoasa, s-au incasat doar 2.600 lire intr-un an…
Chinezii. Canada avea niste taxe ciudate puse pe imigrantii chinezi. Se platea incepand cu 1885 50 de dolari pentru fiecare cetatean chinez care venea in Canada. Ideea era sa nu mai intre chinezi in Canada si sa ia locurile de munca ale cetatenilor de acolo. Chinezii acceptau si bani mai putini la salariu, asa ca angajatorul ii prefera pe ei. Taxa nu i-a oprit insa pe chinezi sa intre in Canada.

Asa ca s-a ajuns la taxe de 500 de dolari pana in 1903. Dar chinezii, ce sa vezi, tot veneau. Canada a lasat de-oparte taxa doar in timpul Razboiului Mondial. Dupa razboi, iar s-a intors taxa. Nu aveai practic ce le face, nu voiau sa fie patroni, doar angajati, si asta ii scotea din minti pe canadieni. Din 1923 autoritatile canadiene au introdus o lege care le interzicea chinezilor sa mai treaca granita tarii. In 1967 legea a fost abolita, in sfarsit. Bietii chinezi puteau face ce doreau, finally.

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *