CUM SE TAIE SI SE INGRIJESTE VITA DE VIE

Daca vrei sa stii cum sa procedezi la fiecare tip de plantatie, ar fi bine sa ti cont de aceste reguli cu privire la taierea vitei de vie. In acest fel, vei avea o vita de vie sanatoasa care va face struguri gustosi si sanatosi.

In primul rand, taierea coardelor care nu sunt de nici un folos, se face primavara devreme, inainte de inceperea procesului de vegetatie. Sunt sisteme diferite de taieri, adaptate la tipul de plantatie, la felul cum sunt conduse coardele. De fapt, prin aceste  taieri se urmareste stabilirea unei incarcaturi de fructe optime, pentru a crea un echilibru intre crestere si rodire. Pentru ca acest lucru sa fie in beneficiul dumneavoastra, trebuie sa luati in considerare cateva reguli pentru taierea vitei de vie.

Reguli generale

*Scurtarea coardelor se face deasupra ultimului mugure.

*La taiere, tineti foarfeca astfel incat sa feriti zdrobirea lemnului deoarece taietura totdeauna trebuie sa ramana neteda.

*Lemnul batran se taie special cu foarfecele de buturugi.

* Plantatie cu butuci desi

De obicei, in plantatiile clasice, cu butuci desi, in care vitele sunt sustinute pe un anumit spalier, se foloseste taierea tipica. Veriga de rod este alcatuita din cep si coarda. La un butuc in plin rod de aproximativ 5-6 ani se lasa 2-3 cepi cu cate 2-3 ochi fiecare si 3-4 coarde cu cate 10-12 ochi viabili fiecare.

*Vita pe spalier

La vitele conduse pe spalier, sub forma inalta, se practica o taiere scurta, adica pe fiecare cordon se lasa verigi de rod alcatuite din cepi la 1-2 ochi si cordite la 5-6 ochi. Se apreciaza intensitatea rodului in functie de vigoarea butucului si poate fi de 50-60 ochi pe butuc.

*Bolta de vita

La vitele urcate pe case sau pe bolte se face tot o taiere scurta lasandu-se verigi de rod alcatuite din cepi la 1-2 ochi si cordite la 4-5 ochi viabili, iar uneori rodul poate ajunge la peste o suta de ochi la un butuc viguros si bine sustinut de ingrasaminte organice si chimice.

*Imediat ce ati finalizat taieturile, se aduna coardele taiate, iar cele ramase se leaga cu rafie sau sfoara rezistenta de sistemul de sustinere.

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *